Skip to main content

Juha Korhonen on kalastaja, yrittäjä ja Suomalainen menestysresepti-kilpailun finalisti. Hän on kuitannut ensimmäisen kalatilinsä vuonna 1993 ja toiminut kalastusyrittäjänä vuodesta 1999. Paikalliset kalavedet, kalastajat ja kalankasvattajat ovat miehelle hyvin tuttuja. Rukan Kuksan muikut ja hauet ovat Korhosen toimittamia.

Kalanjalostus on tullut mukaan tuoreempana osana yritystoimintaa. Kuusamon Kala Oy sai alkunsa muutaman kalanystävän yhteisestä päämäärästä kasvattaa lähellä tuotetun ja terveellisen kalaruuan suosiota. Pohjoisen puhtaiden vesien kala on laadukas ja ehtymätön raaka-aine. Kuusamon Kala jalostaa pelkästään WWF:n vihreältä listalta löytyviä kalakantoja, jotka ovat kestävällä pohjalla ja niiden käyttöä suositellaan.

Toisinaan Korhonen käy itse kalalla Pohjois-Kuusamon järvillä ja tekee siihen liittyvää kalankäsittelyä. Jalostustyömaalla työpiste sijaitsee pääasiassa toimistossa näyttöpäätteen takana, mutta karkaa hän välillä tuotannonkin puolelle tekemään fyysistä työtä. Pienessä yrityksessä työnkuva pysyy laajana.

Lähes koko ikänsä Kuusamossa asunut Korhonen suhtautuu lähiruokaan suurella intohimolla. Hän on mukana Wildfood Kuusamo Lapland-brändin johtoryhmässä ja on muutenkin työskennellyt jo
pitkään lähiruuan edistämiseksi. Lomillaan Korhonen etsii Rukan Kuksan kaltaista autenttisuutta,
ja Kuksaan on aina ilo viedä muilta paikkakunnilta saapuvia vierailijoita.

Lähiruoka merkitsee kalamiehelle työtä, mutta myös hyvän mielen ruokaa ja kokonaisvaltaista
ruuasta nauttimista, ei pelkkää nälän siirtämistä.
”Meillä on Suomessa valtavan puhtaita raaka-aineita. Niitä kunnioittamalla saadaan todella hyviä
juttuja aikaiseksi ja voidaan huolehtia ympäristöstä siinä samalla”, Juha Korhonen toteaa.

 

Kitkan viisas –muikku

Kitkan viisas on pieni ja vikkelä muikku, joka elää Euroopan suurimmaksi lähteeksi kutsutussa
Kitkajärvessä. Se on Suomen ainoa säännöstelemätön suurjärvi, karu, vähäravinteinen ja
luonnontilainen. Kitkan viisas jää ylänköalueen ankarissa olosuhteissa muita makean veden
muikkuja huomattavasti pienemmäksi, jolloin sen ruotokaan ei kovetu, vaan säilyy pehmeänä.

Nimensä Kitkan viisaan kerrotaan saaneen siitä, että vaikka se pääsisi myötävirtaan Venäjän
puolelle, se ei koskaan sinne ui, vaan säilyy kotipaikkauskollisena. Toisen selityksen mukaan
vikkelää kitkalaista on hankala saada tarttumaan pyydyksiin, joten se on viisas kala.

www.kuusamonkala.fi