Skip to main content

Hannu Pesonen on seurannut kirjolohen kasvatusta pikkupojasta lähtien, kun perhe aloitti kalankasvatuksen vuonna 1964. Kymmenen vuotta myöhemmin hän alkoi itsekin saman alan yrittäjäksi ja on vielä remmissä mukana, vaikka eläkkeelle olisi voinut jäädä jo viisi vuotta sitten. Kirjolohia kasvatetaan Itä-Kuusamossa Varisjoella, jossa vedenlaatu on huippuluokkaa. Pesonen on osakas myös Kemijärvellä kirjolohta kasvattavassa Koillis-Suomen Lohi Oy:ssä.

Kalankasvatuslaitoksella eletään luonnon kiertokulun mukaan ja se tekeekin Pesosen mukaan työstä mielenkiintoisen. Kesä on kalojen ruokinta-aikaa ja silloin toiminta on vilkkaimmillaan. Talvella työhön kuuluu kalan perkausta ja markkinointia.

Kommelluksiakin on vuosiin mahtunut, onneksi kuitenkin melko vähäisesti. Varisjoella haastavin
tilanne oli syksyllä noin 40 vuotta sitten, kun Suininkijärvi oli jo osittain jäässä, mutta kovat länsituulet rikkoivat jäät.

“Sitten tuli kova pakkanen ja se alkoi semmoisena jäähyhmänä tulemaan Varisjokeen se vesi, se oli
semmonen etten unoha ikinä. Onneksi ei tullu vahinkoa, että selvittiin, mutta kyllä siinä yöllä piti töitä tehdä ja aukoa tuolla veneen kanssa ränniä, että se veti. Tämmösiäki on!”, muistelee Pesonen.

Haasteellisinta työssä on kalan ruokinta, jonka oppii optimoimaan vain kokemuksella. Kala ei syö
joka päivä samalla tavalla, vaan se vaihtelee muun muassa ilmanpaineiden mukaan. Kalan käyttäytymistä ja ruokahalua täytyy seurata. Varisjoella kalanruokinta on hallussa ja kirjolohi on ensiluokkaista laadultaan.

Mukavinta työssä on Hannu Pesosen mukaan luonnon kanssa tekemisissä oleminen ja vapaus
tehdä asiat omalla tavallaan. “Lähiruoka on numero uno! Meidän kala on aina tuoretta ja laadukasta.”