Skip to main content

Siikaa Rukan Kuksaan toimittaa kuusamolainen Heikki Kilpijärvi. Yli 40 vuotta kalastusta työkseen tehneelle Kilpijärvelle työ on samalla rakas harrastus, metsästyksen ohella. Hän kalastaa siiat pääosin Pohjois-Kuusamon erämaiden puhtaista ja kirkkaista, pienehköistä järvistä, jotka takaavat, ettei kalassa ilmene mudan eikä muitakaan sivumakuja.

Rukalle Kilpijärvi on toimittanut siikaa jo noin 30 vuotta. Tyypillinen työpäivä alkaa verkkojen nostolla ja jatkuu kalan fileoinnilla kalasatamassa, jonka jälkeen hän vie sitä ravintolaan tilauksien mukaan. Jos tilauksia ei sillä kertaa ole, hän pakastaa kalat saman tien.

”Kasvatan myös siianpoikasia luonnonravintolammikoissa, niitä sitten syksyllä pyydystelen ja toimitan kalastuskunnille. Sitäkin hommaa oon tehny jo 40 vuotta, ihan tuttua hommaa sekin jo on”, Siika-Heikki kertoo.

Vuosikymmeniin on mahtunut monenlaisia kalastuskokemuksia. Kerran matikan mukana nousi järven pohjassa lojuneet vanhat, pyöreät silmälasit koukkusankoineen, ja onpa verkkoon takertunut kalaa nappaamassa ollut merikotkakin, joka saatiin rannalla turvallisesti takaisin lentoon.

Parasta kalastajan työssä on Kilpijärven mukaan vapaus, kun taas tuulet ja talvella kovat pakkaset tuovat työhön omat haasteensa.

“Mieluisinta on, kun se on ollut ihan pienestä pitäen harrastus tuo kalastus, niin nyt se on työ ja sitä ei niin kuin työksi oikein miellä”.

Lähiruoka Kilpijärvelle merkitsee mm. sitä, että tiedetään mistä kala on pyydetty, ja että ne ovat terveitä ja hyvälaatuisia. Asiakas voi myös olla varma, että kalat käsitellään asianmukaisesti kalasataman puhtaissa tiloissa. Kuusamolaiseen siikaan ei tarvitse mausteita lisäillä liikoja.
“Tosiaan tuore kala niin se on hyvvää. Siihen ei oo vielä kyllästynyt.“