Skip to main content
Kuvaaja: Linda Sainio

Rauno Säkkinen on kalevalainen jäsenkorjaaja ja toiminut yrittäjänä 20 vuotta. Perinteitä ja anatomiaa kunnioittavan hoitomuodon tueksi käytetään luonnontuotteita, joihin paremmin tutustuakseen Rauno kouluttautui  luonnonvaratuottajaksi 6 vuotta sitten. Tänä päivänä hänellä on kotonaan Etelä-Kuusamossa asianmukaiset elintarviketilat, joissa hän käsittelee, kuivaa ja pakkaa villiyrtit.

Villiyrttien kanssa toimiminen on sesonkiluonteista puuhaa. Sesonki alkaa alkukesästä kerkkäkaudella, joka saattaa kestää vain vajaat pari viikkoa. Sen aikana täytyy kerätä koko vuoden sato. Kerääjiä on ympäri Kuusamoa, he toimittavat saaliinsa Raunolle pakattavaksi.

Parasta työssä on Raunon mukaan puhtaiden luonnontuotteiden kanssa tekemisissä oleminen. Kuusamon puhdas luonto ja valoisa kesä antavat yrteille ihan omat arominsa. Mukavaa on myös, että asiakkaita on alkanut kasvavissa määrin  kiinnostamaan syömänsä ruuan alkuperä ja puhtaus. Villiyrteissä ei ole kasvinsuojeluaineita, säilöntäaineita, eikä muitakaan ”myrkkyjä”.

Raunon ajatuksia lähiruuasta: ”Kun mietitään nykyajan meininkiä, kun halutaan hiilijalanjäljestä pois, niin se, että mitä me tästä läheltä saadaan, niin tiietään mitä suuhun pannaan eikä sitä tarvi roudata toiselta puolen maapalloa. Ja tuo työtä paikkakunnalle. Meidän puhdas luonto on valttikortti.”

www.hopunloppukuusamo.fi